Vés al contingut

Escoles Tàndem (o la música com a foment de l’èxit educatiu)

19/02/2012

Prevenir el fracàs escolar i reduir la segregació a les escoles. Aquests són dos dels objectius bàsics que Salvador García, director de l’àrea de coneixement de la Fundació CatalunyaCaixa, va atribuir a les anomenades Escoles Tàndem a la darrera part del TEDxRamblas. El projecte, en què el Departament d’Ensenyament està implicat, busca potenciar les competències bàsiques a través de l’especialització segons matèries dels centres educatius.

Es tracta de partenariats de 3 anys, destinats, principalment, a incentivar la formació de tàndems entre escoles que presentin problemes i institucions compromeses amb l’educació i disposades a invertir-hi temps, persones i recursos. La idea de les Escoles Tàndem, però, pretén anar més enllà perquè quan el període col·laboratiu acabi, no acabi amb ell també l’experiència. García va apostar per treballar per un efecte permanent, ja que “sovint es fan projectes que no tenen continuïtat”. Per aquest motiu, “s’han de formar els professors” per tal que “el coneixement es quedi a l’escola”.

Isabel Fernández

Tot i que l’especialització de l’escola pot variar en funció de la institució amb qui col·labora, la primera aplicació del projecte s’ha dut a terme de la mà de la música. En aquest sentit, David Martí va aportar el seu punt de vista a la ponència com a gerent del Conservatori de Música de Barcelona i com a testimoni de l’experiència. La música es converteix, al ritme d’aquest tàndem, en una eina per aprendre català o matemàtiques, facilitant l’aprenentatge i potenciant les capacitats per a fer-lo. Amb aquesta voluntat, el Conservatori “integra el canvi de la música com a objectiu en sí mateix per a passar a ser una eina per a l’educació”, comenta el seu gerent. Però no és aquesta institució la que coordina la col·laboració: “nosaltres som els que demanem permís per tocar amb els nens”, de manera que “som nosaltres els que anem darrere del tàndem i ells els que marquen el ritme”.

Laura Casanova

Deixa un comentari