Vés al contingut

Nuria Oliver: ‘Petits ajudants per a grans problemes’

19/02/2012

Els telèfons mòbils s’han convertit en una propietat indispensable per la majoria de persones de la societat occidental. La multiplicitat de funcions que duu a terme un smartphone (telèfon intel·ligent) ens fa veure l’impacte que té la tecnologia en el món. Però fins ara no s’havia emprat el mòbil per a qüestions de salut o educació.

S’estima que un 60% de la població patirà una malaltia crònica en els propers anys. Per tant hi haurà una gran quantitat de persones consumint medicines periòdicament. Segons N. Oliver el principal problema d’aquestes malalties és la manca d’adherència a la medicació que s’observa en el pacient i provoca pèrdues valorades en bilions de dòlars als EUA. Per a solucionar-ho, la Doctora interessada en la interacció persona – màquina, va presentar ‘Mobipill’. Un projecte que a través de tècniques d’informàtica persuasiva ensenya al pacient a recordar-se de prendre’s el medicament. D’una forma senzilla, a partir de la descàrrega d’una aplicació per l’smartphone, els participants aconsegueixen punts en el joc i intercanvien experiències gràcies a la xarxa social que incorpora.

Sense deixar de banda el mòbil, N. Oliver ha desenvolupat un projecte per incrementar l’estudi en nens peruans que utilitzen ‘Educamòbil’. Conté jocs on els professors poden carregar les lliçons estudiades a classe i afegir preguntes que els alumnes respondran per passar al següent nivell.

Però els smartphones no només ofereixen solucions d’aquest tipus per a qüestions personals. Com va comentar N. Oliver, per a poder comunicar-nos, els mòbils es connecten a les torres cel·lulars. A partir de les quals es pot saber quantes persones estan utilitzant els aparells en aquella zona.

Fa dos anys, la grip A va assolar Mèxic i es va observar com les alarmes de pandèmia donades pel govern van aconseguir modificar el radi de mobilitat de la població dins el mateix  país. Per casos com aquests Nuria Oliver està estudiant les possibilitats que els smartphones poden oferir-nos i per això va instar als assistents al TEDxRamblas a col·laborar amb associacions com donatumovil.org.

Azucena Moya

Deixa un comentari